Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no
Printer-ikon Utskriftsvennlig versjon

Kommunens historie

  • Kommunens historie som kommune
  • Geografi, næringsveier, befolkning

Fra opprettelsen i 1837 omfattet Ibestad formannskapsdistrikt, i tillegg til dagens Ibestad kommune, Bardu, Salangen, Lavangen, Gratangen og en del av Skånland (Astafjord-området) kommune, bortsett fra et område på Rolla - Sørrollnes - som tilhørte Trondenes (senere Skånland) kommune. 

I 1854 ble Bardu kommune skilt ut fra Ibestad, og 1. januar 1871 ble også Salangen kommune skilt ut.  Deretter fulgte utskilling av Lavangen 1. januar 1907, og til slutt Andørja, Astafjord og Gratangen i 1926. 

Etter denne delingen besto Ibestad kommune kun av Rolla, med unntak av Sørrollnes som tilhørte Skånland kommune. (Skånland ble utskilt fra Trondenes kommune på samme tidspunkt.)  Innbyggertallet i Ibestad kommune var da 1.768 innbyggere.

1. januar 1964 ble Ibestad og Andørja kommuner slått sammen, og Sørrollnes ble overført til nye Ibestad kommune.  Innbyggertallet ble da 3.294 innbyggere.  

Ibestad kommune består i dag av øyene Rolla (106,4 km2) og Andørja (135,3 km2) som er bundet sammen med en undersjøisk tunnel.  Pr. i dag har kommunen ca. 1.280 innbyggere. 

Kommunen har også fastlandsforbindelse til Troms innland via bru over Mjøsundet, samt fergeforbindelse mellom Sørrollnes og Harstad.

Andørja er Nord-Europas fjellrikeste øy med flere topper over 1100 meter, høyest er Langlitinden som er 1276 meter over havet.  Rolla på sin side er den vannrikeste øya i Nord-Europa, men har også fjellet Drangen som troner 1022 meter over havet.  Tettbygde grender ligger langs strendene hvor terrenget ikke er for bratt, det vil hovedsakelig si på begge sider av sundet Bygda, dessuten på den nordlige delen av Andørja og stedvis langs sørsiden av Rolla.  Her er et forholdsvis frodig, bakket jordbruksland. 

I Ibestad kommune finner man bl.a. tre naturreservater;  Dyngeneset, Lomtjønnmyran og Store Tømmervika. 

Det er Dyngeneset som er størst av disse, med sine rundt 3200 dekar.  Hovedmålet med opprettelsen av Dyngeneset naturreservat er å bevare et skogområde med alt naturlig plante- og dyreliv, og med alle de tilhørende økologiske prosesser.  

Ibestad har et aktivt kulturliv med mange lag og foreninger, vi har også et rikt musikkliv med flere kor, korps og band. 

Ibestad har et variert næringsliv, både offentlig og privat sektor.  Kommunen har blant annet to skoler, to barnehager, et sykehjem, et legekontor og en brannstasjon.  

Det private næringslivet består av blant annet fiskeindustri, havbruk, landbruk, handel, service og turisme.  Ibestad har også flere gründere og småbedrifter som bidrar til innovasjon og verdiskaping. 

Ibestad kommune er en flott kommune å bo og leve i.  Her får du nærhet til naturen, til kulturen og til menneskene.  Her får du også tilgang til gode offentlige tjenester, et variert arbeidsmarked og et levende lokalsamfunn. 

Ibestad/Hamnvik er administrasjonssenter i Ibestad kommune. 

Laster...